Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Algemeen Bestuur DG&J overig

donderdag 6 april 2023

14:00 - 16:00
Locatie

Stadskantoor, Spuiboulevard 300 te Dordrecht, vergaderkamer 1

Voorzitter
H. van der Linden
Toelichting

,

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 02
    GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING DG&J
  2. 02.1
    Ingekomen en uitgaande stukken/Mededelingen en ontwikkelingen in de portefeuilles
  3. 02.a

    "Kennis te nemen van het verzoek van de raad van Sliedrecht. Mede in de context van de wijzigingen in de Wgr beraden wij ons op een andere wijze van rapporteren. Daarover zullen we later dit jaar voorstellen doen. Voorgesteld deze brief ook te agenderen als ingekomen stuk voor de AB-vergadering met dezelfde toelichting".

  4. 03
    Bespreekpunten Gemeenschappelijke Regeling DG&J
  5. 03.1
    GR DG&J - Besluitvormend
  6. 03.1.a

  7. 03.1.b

    Het algemeen bestuur stelt jaarlijks de begroting voor het volgende kalenderjaar vast. Door externe ontwikkelingen (CAO en inflatie) is de begroting 2023, welke in juli 2022 door het AB is vastgesteld, niet meer actueel. Voorgesteld wordt om de begroting voor het jaar 2023 bij te stellen op basis van actuele indexaties.

  8. 03.1.c

  9. 03.3.d

    De gemeentearchivaris van Dordrecht heeft op 18 augustus 2022 een verslag omtrent het toezicht op de informatiehuishouding van de Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid 2020-2021 uitgebracht. In dit verslag staat een aantal aanbevelingen die om een reactie/opvolging vragen

  10. 03.3.e

    Ter informatie is de bestuurlijke planner toegevoegd.

  11. 04
    DIENST GEZONDHEID & JEUGD
  12. 04.1
    DG&J - Besluitvormend
  13. 04.1.a

    De consulenten LVS voeren als verlengd lokaal bestuur voor de gemeenten het toezicht uit op naleving van de leerplichtwet. Zij spelen een belangrijke rol in het waarborgen van onderwijsdeelname van kinderen en jongeren. Samen met ouders, onderwijs, samenwerkingsverbanden passend onderwijs, jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en de veiligheidsketen zetten zij zich in als onderwijsdeelname niet vanzelfsprekend is. De afgelopen jaren zien we dat voor een groeiende groep kinderen en jongeren voor korte of langere tijd inzet vanuit LVS noodzakelijk is. Scholen en anderen doen in toenemende mate een beroep op LVS

  14. 04.2
    DG&J - Opiniërend
  15. 04.3
    DG&J - Ter informatie
  16. 05
    SERVICE ORGANISATIE JEUGD
  17. 05.1
    Besluitvormend Serviceorganisatie Jeugd
  18. 05.1.a

    De jeugdhulpregio Zuid-Holland-Zuid maakt samen met de jeugdhulpregio's Haaglanden, Holland-Rijnland, Midden-Holland en Rotterdam-Rijnmond deel uit van het landsdeel Zuidwest. Binnen dit landsdeel hebben we te maken met twee gesloten jeugdhulpaanbieders, te weten iHUB en Schakenbosch. Deze aanbieders bieden voor jeugdigen met een gerechtelijke machtiging gesloten jeugdhulp.
    De gesloten jeugdhulp staat onder druk. De afgelopen jaren is het aantal jeugdigen met een machtiging gesloten jeugdhulp sterk gedaald. Daarnaast heeft de staatssecretaris van VWS aangegeven dat hij er naar streeft het aantal jeugdigen in de gesloten jeugdhulp in 2030 te willen terugbrengen naar nul. Hulp moet gaan plaatsvinden binnen kleinschalige opvang en er moeten alternatieve jeugdhulpvormen worden gecreëerd. Om dit alles te kunnen realiseren is door het ministerie van VWS en de VNG de opdracht gegeven de eerder ingediende plannen te actualiseren. Voor het landsdeel Zuidwest is Rotterdam hiervoor de regievoerder. Voor ligt nu de actualisatie van het eerder gemaakte plan ter goedkeuring aan de regio's.

  19. 05.1.b

    De jeugdhulpregio's Haaglanden, Holland-Rijnland, Midden-Holland, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid hebben met de Gecertificeerde Instellingen en de jeugdhulpplusaanbieders iHUB en Schakenbosch een Memorandum of Understanding (MoU) opgesteld over de transformatie van de jeugdhulpplus in het landsdeel Zuidwest.
    Door iHUB zijn op basis van deze MoU kosten voor onder andere leegstand in rekening gebracht bij de jeugdhulpregio's. Deze kosten werden door vier van de vijf regio's bestreden. Dit heeft geleid tot een sommatie van iHUB op alle gemeenten in het landsdeel.

  20. 05.1.c

    Voor de invlechting van de Serviceorganisatie Jeugd in de Dienst Gezondheid & Jeugd is de tekst van de gemeenschappelijke regeling gewijzigd. Het laatste besluit daarover werd begin dit jaar genomen en de gewijzigde regeling is vervolgens in maart in werking getreden.
    De invlechting had ook gevolgen voor de inhoud van enkele andere regelingen, die daarom moesten worden aangepast. Voor wijziging van de Bijdrageverordening Jeugdhulp heeft het algemeen bestuur eerder een voorgenomen besluit genomen, dat voor het geven van zienswijzen is aangeboden aan de gemeenteraden. Na het ontvangen van alle zienswijzen kan de gewijzigde Bijdrageverordening Jeugdhulp nu worden vastgesteld.

  21. 05.2
    Opiniërend Serviceorganisatie Jeugd
  22. 05.3
    Informerend Serviceorganisatie Jeugd
  23. 06
    Rondvraag
  24. 07
    Kabinetsdeel wordt niet gepubliceerd
  25. 08
    Sluiting