Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Algemeen Bestuur DG&J overig

donderdag 19 december 2024

14:00 - 16:00
Locatie

Duurzaamheidsfabriek, Leerparkpromenade 50 te Dordrecht

Voorzitter
H. van der Linden
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 02
    Ingekomen en uitgaande stukken/Mededelingen en ontwikkelingen in de portefeuilles
  2. 02.a

  3. 02.b

  4. 03
    DG&J ALGEMEEN
  5. 03.1
    DG&J - Besluitvormend
  6. 03.1.a

  7. 03.1.b

    Jaarlijks dient het Algemeen Bestuur de financiële kaders, uitgangspunten en procedure voor de begroting en jaarstukken vast te stellen. Dit werd middels een kaderbrief aangeboden. Tot vorig jaar behandelde de kaderbrief een beperkt aantal uitgangspunten en ontwikkelingen, waarvan de indexatie van de begroting het belangrijkste uitgangspunt en kaderstellend element was. Zowel op bestuurlijk vlak als bij collega ambtenaren was de wens om de financiële consequenties van deze uitgangspunten voor de begroting inzichtelijk te maken. Dit is nu gedaan middels het opstellen van een kadernota.

  8. 03.1.c

    Als gevolg van afgewezen begrotingsvoorstellen voor 2025, zijn de randvoorwaarden voor een verantwoorde uitvoering van de taken van OGGZ (GGD), LVS (leerplicht 18-) en VT voor 2025 onvoldoende. De formatie is ontoereikend om het in de begroting 2025 opgenomen verwachte aantal meldingen te kunnen behandelen. Overigens verwachten we op basis van tweede bestuursrapportage 2024 nog een verdere stijging van het aantal meldingen in 2025.
    Met een ontoereikende formatie kan niet worden voldaan aan wettelijke eisen.
    Dit heeft ongewenste maatschappelijke effecten (met name voor gemelde, kwetsbare inwoners) als gevolg.
    Zoals toenemende onveiligheid in gezinnen (VT), toenemende woningvervuiling, maatschappelijke uitval en (ernstige) overlast in de openbare ruimte (OGGZ) en toenemende (problematiek onder) schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten.
    Op verzoek van het dagelijks bestuur hebben wij impactanalyses opgesteld, op basis waarvan besloten kan worden over oplossingen voor de ontstane situatie. Besluiten over oplossingen moeten worden genomen in de vergadering van het algemeen bestuur op 19 december 2024, zodat de benodigde voorbereidingen kunnen worden getroffen voor aanvang van het uitvoeringsjaar 2025 en de oplossingen ook daadwerkelijk in 2025 voldoende effect sorteren.

  9. 03.2
    DG&J - Opiniërend
  10. 03.3
    DG&J - Ter informatie
  11. 03.3.d

    De gemeentearchivaris van Dordrecht heeft op 30 september 2024 een verslag omtrent het toezicht op de informatiehuishouding van de Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid (DG&J) 2023 uitgebracht. In dit verslag staat een aantal aanbevelingen die om een reactie/opvolging vragen. Deze aanbevelingen zijn niet nieuw, ze worden al meerdere jaren benoemd.

  12. 03.3.e

    Het dit jaar vaststellen van het Strategisch Informatiebeveiligingsbeleid Drechtsteden 2025 – 2029, aanhaaltitel ‘IB Beleid’ en ‘IB Beleid Drechtsteden’. Het dit jaar vaststellen van het Strategisch Informatie- beveiligingsbeleid Dienst Gezondheid & Jeugd.
    DG&J hanteert een eigen IB Beleid. Het Drechtstedelijke IB Beleid heeft de hoedanigheid van aansluitvoorwaarde voor wat betreft de dienstverlening door Dordrecht (SGD). Immers, DG&J heeft met meer leveranciers en wet- en regelgeving te maken.

  13. 03.3.f

    Deze informatie notitie geeft de impact voor de DG&J aan van de (mogelijke) voorgenomen bezuinigingen door het nieuwe kabinet.

  14. 04
    GEMEENSCHAPPELIJKE GEZONDHEIDSDIENST
  15. 04.1
    GGD - Besluitvormend
  16. 04.2
    GGD - Opiniërend
  17. 04.3
    GGD - Ter informatie
  18. 05
    LEERPLICHT EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN
  19. 05.1
    LVS - Besluitvormend
  20. 05.2
    LVS - Opiniërend
  21. 05.3
    LVS - Ter informatie
  22. 05.3.a

    Op grond van de leerplichtwet legt het college jaarlijks aan de raad verantwoording af over het gevoerde beleid inzake de handhaving van de leerplicht en de kwalificatieplicht en de resultaten daarvan. Het digitale jaarverslag LVS 2023-2024 geeft invulling aan deze verplichting.

  23. 06
    SERVICE ORGANISATIE JEUGD
  24. 06.1
    SOJ - Besluitvormend
  25. 06.1.a

    In 2021 heeft het landsdeel Zuidwest een plan opgesteld met daarin een toekomstperspectief voor de transformatie van de jeugdhulpplus. Dit plan was noodzakelijk om daarvoor beschikbare SPUK-middelen te ontvangen en aan te wenden. In opdracht van VWS hoort dit plan halfjaarlijks geactualiseerd te worden door coördinerend gemeente Rotterdam. De derde actualisatie is nu afgerond en is door de bovenregionale stuurgroep Jeugdhulpplus (JHP) op 23 september jl. vastgesteld.
    Deze derde actualisatie bestaat uit een visie op zorg & onderwijs, de capaciteitsverdeling van de gesloten/hybride plekken per 2028 binnen het landsdeel inclusief de afbouw van de locaties Bergse Bos, Rijnhove en Harreveld van iHUB en een monitoringsmethodiek voor die afbouw en het opbouwen van alternatieven.
    Deze actualisatie is tot stand gekomen met de kennis van nu, en in afstemming met Schakenbosch, iHub, de Gecertificeerde Instellingen (GI’s), Bovenregionaal Expertise Netwerk Zuidwest (BREN) en het onderwijs en is gevoed door actuele praktijkervaringen en wetenschappelijke inzichten.
    Het plan richt zich op het in 2028 binnen het landsdeel Zuidwest beschikbaar hebben van 54 plekken voor de jeugdhulpplus. Dit kan alleen wanneer de vijf regio's zich optimaal inzetten voldoende alternatieven voor de jeugdigen die nu gebruik moeten maken van de jeugdhulpplus te hebben ontwikkeld.

  26. 06.1.b

    Het AB heeft op 6 juni 2024 besloten het niet bestede bedrag voor de uitvoering van het verbeterplan door Jeugdbescherming West over 2023 terug te vorderen. Het gaat om een bedrag van € 116.030 (in het voorstel stond abusievelijk € 106.223). Deze middelen komen voort uit een door gemeenten gezamenlijk verstrekte bijdrage. Het AB heeft aangegeven dit bedrag te willen besteden voor activiteiten die gerelateerd zijn aan de ontwikkelingen rond de Gecertificeerde Instellingen (GI's).
    Gemeenten zetten gezamenlijk ook middelen in voor Verantwoord opgroeien is teamwork (VOIT) waar de GI's door middel van inzet van jeugdbeschermers lokale teams ondersteunen.

  27. 06.1.c

    In het AB van 26 september is besloten dat er een programmaplan uitgewerkt dient te worden ten aanzien van de Verbetering inkoop jeugd. Door capaciteitsgebrek zijn er in de afgelopen periode minder stappen gezet dan gepland maar gezien de tijdsdruk is het wel nodig om op 19 december weer een aantal piketpalen te slaan.

  28. 06.2
    SOJ - Opiniërend
  29. 06.3
    SOJ - Ter informatie
  30. 06.3.d

    In dit memo wordt u geïnformeerd over de richting van het toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming zoals gesteld in de Tweede Kamerbrief van 5 november jl.

  31. 06.3.e

    Op grond van artikel 2.10 van de jeugdwet voert de SOJ jaarlijks namens de 10 gemeenten het cliëntervaringsonderzoek (CEO) jeugdhulp uit. Sinds vorig jaar wordt het CEO uitgevoerd middels een narratieve onderzoeksmethode. De voorliggende rapportage bevat de conclusies naar aanleiding van het onderzoek 2023/2024 (juni tot en met april) voor de regio ZHZ. De rapportage is te vinden in bijlage 1. De rapportage is eerder vastgesteld door het MT SOJ en het directieberaad. De rapportage is reeds aangeboden aan het Dagelijks Bestuur.
    Hieruit zijn vragen voortgekomen, waarna de rapportage is aangescherpt.
    De tweede (huidige) versie van de rapportage benadrukt nuances in uitspraken beter.

  32. 07
    VEILIG THUIS
  33. 07.1
    LVS - Besluitvormend
  34. 07.2
    LVS - Opiniërend
  35. 07.3
    LVS - Ter informatie
  36. 08
    Rondvraag
  37. 09
    Kabinetsdeel wordt niet gepubliceerd
  38. 10
    Sluiting